ce sunt fobiileOricat de infricosatoare ar fi, multi dintre noi ne “pricopsim” de-a lungul vietii, macar cu o mica fobie. Fie ca este vorba de frica de paienjeni, de serpi, de sobolani sau de cele legate de o situatie sociala, ele devin fobii in momentul in care aceasta frica incepe sa aiba manifestari de tipul frica exagerate, tahicardie, tensiune musculara, senzatii de pierdere a echilibrului, transpiratii sau tipete, la contactul cu situatia fobica. Dupa cum spuneam mai sus, exista o diferenta intre frica si fobie.

Toti experimentam frica sau un sentiment neplacut la un cutremur, cand vedem un sobolan ca trece pe langa noi sau cand trebuie sa tinem un discurs in fata unui public. Spre deosebire de frica, fobia este o emotie exploziva, imprumutand de cele mai multe ori, manifestarile unui atac de panica, generate de ganduri automate negative nerealiste. Daca avem fobie de maimute, putem trai linistiti cu ea pentru ca in Romania nu avem de-a face cu maimutele sau daca avem fobie de serpi si traim intr-un oras, sunt putine sanse sa ne intalnim pe drum cu vreunul. Mai tragic este cand capatam o repulsie deosebita fata de un obiect sau o situatie cu care ne intalnim mai des: sobolanii (care traiesc bine mersi  alaturi de noi), pisici, caini, fenomene din natura sau sociofobii.

Agorafobia (frica de multime si de spatii deschise) si fobiile sociale (teama de a vorbi, a manca sau a-ti exprima orice emotie intr-un mediu social), sunt cele mai des-intalnite fobii ale secolului XXI, care provoaca cele mai multe daune la nivel psihic. Statisticile arata ca intre 2%-10% dintre oameni sufera de sociofobie si intre 5%- 7% sufera de agorafobie. Cu alte cuvinte, acestia sunt cei care nu pot iesi din casa fara ajutor sau nu pot ”socializa” cu nimeni in afara de familie sau cu cei foarte apropiati. Cu siguranta situatia arata altfel acum cateva mii de ani. Cele mai distructive fobii erau cele referitoare la animale sau fenomene ale naturii deoarece nu prea aveau cum sa se protejeze impotriva lor. Acum nu prea avem cum sa ne protejam impotriva socializarii. Trebuie sa avem macar un minimum de viata sociala (adica un serviciu), trebuie uneori sa tinem discursuri sau trebuie sa iesim din casa.

Cele mai ciudate fobii

Exista mii de fobii, dar poate cele mai ciudate sunt:

Anemophobia – frica de vant

Anthofobia – frica de flori

Asthenofobia – frica de a fi slab, de slabiciune

Astrofobia- legata de stele

Aurofobia- legata de aur

Belonefobia – teama de ace

Bibliofobia – legata de carti

Coitofobia- teama de relatii sexuale

Gamofobia – teama de casatorie

Heliofobia – teama de soare

Nychtofobia- frica de noapte, de intuneric

Thalassofobia- teama de mare

Arahnofobia- teama de paienjeni

 Tratament

In cazurile cele mai grave se prescrie un tratament psihiatric cu anxiolitice, miorelaxante sau chiar antidepresive. Insa in cele mai multe cazuri, psihoterapia este suficienta in tratarea fobiilor. Metoda cea mai eficienta este expunerea (desensibilizarea) treptata la obiectul sau situatia fobica care are ca rezultat experimentarea unor noi sentimente legate de  frica initiala si treptat, reducerea si disparitia acesteia.

(Ce sunt fobiile)

Psih. Ileana Iliescu

Centrul Talk Talk