relatia de cupluCine vrei sa fii in relatia ta de cuplu?

Ma preocupa viata de cuplu. Si imi imaginez ca daca ai decis sa parcurgi acest articol te preocupa si pe tine…Din totdeauna m-a interesat sa descopar “formula fericirii in cuplu”, sa inteleg ce anume face ca unele relatii sa fie  armonioase, iar altele sa se zbata in incercarea de a supravietui provocarilor vietii in doi. In conceptia mea, relatia de cuplu are nevoie sa fie ingrijita; consider ca relatia de cuplu este asemenea unei case care chiar daca are o temelie puternica – iubirea, va avea nevoie intotdeauna de o atentie deosebita. Casa o curatam saptamanal sau de mai multe ori pe saptamana – la fel ar fi de dorit sa curatam si relatia de cuplu. In casa mai reparam ceea ce s-a deteriorat si la fel este important sa facem si in relatia noastra. In casa simtim uneori nevoia sa redecoram, sa aducem ceva nou – la fel este indicat sa facem si cu relatia noastra. Casa poate fi uneori supusa unor evenimente deosebite – ploaie, vant puternic, poate grindina, iar atunci atentia pe care i-o acordam trebuie sa fie putin mai mare…la fel se intampla si in relatiile noastre. Imagineaza-ti cum ar arata casa voastra daca nu ati face curat, daca nu ati avea grija sa reparati ceea ce s-a deteriorat, daca nu ati face consolidari dupa evenimente majore…Cam la fel se intampla si cu relatiile de cuplu. Relatia de cuplu are nevoie de angajament, grija, implicare permanenta.

Din preocuparea mea pentru viata de cuplu si in cautarea de resurse inspirationale, am descoperit un site foarte interesant dedicat acestui subiect (www.act-with-love.com), un site in cadrul caruia am identificat multe teme de lucru pe care le practic uneori cu clientii mei in cadrul sedintelor de psihoterapie de cuplu.

Astazi va propun si voua un exercitiu care necesita putina liniste si introspectie, insa timpul dedicat lui va fi cu siguranta unul valoros, un timp pe care il puteti impartasi cu partenerul de viata inainte de a adormi sau alaturi de un vin bun si o muzica placuta auzului…

Asadar, te invit la un exercitiu  de imaginative…tu si partenerul tau peste 10 ani de acum, alaturi de cativa prieteni dragi si rude pentru a sarbatori ultimii 10 ani ai relatiei voastre de cuplu. Poate fi o intalnire la voi acasa sau poate intr-un restaurant cu o atmosfera intima.

Imagineaza-ti ca partenerul tau sta in picioare si tine un discurs despre ultimii 10 ani ai relatiei voastre – despre ce insemni pentru el, despre cum i-ai influentat viata in ultimii ani. Imagineaza-ti adanc in sufletul tau ce ti-ar placea ca partenerul tau sa spuna despre tine (imagineaza-ti ceea ce intr-o situatie ideala ti-ar placea sa spuna). Imagineaza-ti cum iti descrie caracterul, punctele forte si modul in care ai contribuit la dezvoltarea relatiei.

Inchide ochii si ofera-ti cateva minute pentru a-ti imagina acest lucru cat mai viu posibil si abia dupa ce ai reusit sa iti imaginezi aceste lucruri cat mai clar, raspunde intrebarilor de mai jos.

Ce fel de calitati personale vrei sa aduci in relatia ta?

Ce trasaturi puternice de caracter vrei sa implici sau sa dezvolti in relatia ta?

Cum vrei sa te comporti sau sa actionezi in viata de zi cu zi in relatia de cuplu?

Sa presupunem ca il rugam pe partenerul tau sa descrie 10 cele mai importante calitati pe care le apreciaza cel mai mult la tine? Intr-o varianta ideala, ce ti-ar placea cel mai mult sa spuna partenerul tau?

Iar pentru ca exercitiul sa aiba efect pe termen lung, este de dorit sa notezi cateva actiuni pe care iti propui sa le pui in aplicare in perioada urmatoare pentru ca peste 10 ani amintirile despre relatia voastra de cuplu sa fie unele cat mai fericite!

Va doresc sa aveti timp de introspectie, timp pentru voi si pentru relatiile voastre! Nimic nu se intampla de la sine fara implicare si dedicare…nici macar in basme…          

Ganduri senine!

Psiholog clinician – psihoterapeut Raluca Cristea