Articole
Centrul de psihoterapie Talk TalkDespre psihoterapie
Psihoterapie: un domeniu interdisciplinar, situat la granita dintre medicina si psihologie si este o modalitate de tratament cuprinzator, deliberat și planificat, prin mijloace si metodologii stiintifice, avand un cadru clinic si teoretic, centrata pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburari mintale sau stari de suferinta psihosociale si/sau psihosomatice si comportamente disfunctionale.
Psihoterapia este o relatie interpersonala intentionata utilizata de un psihoterapeut cu formare de specialitate cu scopul de a ajuta un client sau pacient privitor la problemele sale de viata.
De la jumatatea secolului al XX-lea si pana in prezent, diversitatea orientarilor in psihoterapie a crescut foarte mult. Oricum, fiecare tehnica in parte vizeaza dezvoltarea armonioasa a persoanei si isi propune sa contribuie la usurarea suferintei psihice.
Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar si este situata la granita dintre practica si teorie, in prezent preferandu-se de cele mai multe ori conceptul de ”cercetator practician” cu referire la psihoterapeut.
Ca metoda de tratament, psihoterapia este o interventie psihologica asupra persoanei, realizata prin mijloace si metodologii specifice ce tin de un cadru clinic si teoretic si care urmareste diminuarea sau inlaturarea unor simptome sau comportamente maladaptative si reechilibrarea prin modificarea cauzelor acestor simpome/tulburari si/sau uneori prin restructurarea personalitatii.
Cele mai multe forme de psihoterapie folosesc conversatia ca mod de abordare a clientului/pacientului, dar exista si forme de psihoterapie care utilizeaza alte modalitati de comunicare, cum sunt cuvantul scris, lucrarile de arta, teatrul, povestile, jocul (mai ales in psihoterapia copilului), desenul, dansul si miscarea, sculptura, filmele.
Psihoterapia poate fi individuala (obiectul interventiei este individul), in grup (obiectul interventiei este individul inserat intr-un grup terapeutic) sau de grup (obiectul interventiei este grupul, spre exemplu, cuplu, familie etc.). Pentru simplificarea limbajului, sintagma „de grup” se utilizeaza adesea si cu referire la psihoterapia „in grup”.